Venecija 2. dio

By Unknown - rujna 28, 2018




Vaporettom smo iz Murana u Veneciju došli u 16:00 h. Nakon što smo se iskrcali, hodali smo malo manje od 20 minuta do Duždeve palače (tal.: Palazzo Ducale), koja je u prošlosti služila za rezidenciju duždeva Mletačke Republike.




Nakon palače otišli smo do Trga svetog Marka (Piazza San Marco) koji je glavni gradski trg Venecije i ujedno i njeno središte. Na trgu se nalazi i bazilika svetog Marka (Basilica di San Marco), dok ispred nje stoji zvonik bazilike svetog Marka (Campanile di San Marco). Nakon razgledavanja bazilike i zvonika otišli smo na šetnju po venecijanskim ulicama. Ulice su (pogotovo u vrijeme sezone) pune turista, a ulica u Veneciji ima jako puno, ukoliko niste baš dobri sa smjerovima lako se je izgubiti. No, u Veneciji postoje narančaste ploče u svakoj ulici, na njima su nacrtane strelice i piše ili per San Marco ili per Rialto. Te strelice vas vode ili prema trgu svetog Marka ili prema mostu Rialto, tako da ako se ikad tamo izgubite samo pratite te oznake i doći ćete na jedno od ta dva odredišta.











Nakon nekog vremena provedenoga na ulicama, stigli smo do Canala Grande. Pogled s mosta je prekrasan, jedini problem je hrpa ljudi. Svi naravno žele napraviti slike ili selfie, i ja sam jedna od tih ljudi. No, problem je što turisti znaju čekati  da im se oslobodi neko mjesto na mostu di bi mogli napraviti slike, a da im netko ne upadne u kadar. To onda postaje mali problem jer se onda ostali ljudi koji samo žele preći most jedva probijaju kroz gomilu.  






Nakon što smo prešli most, došli smo na drugu stranu Venecije. Hodali smo nekoliko minuta i došli do jedne zanimljive skulpture. Skulptura predstavlja dvije ogromne bijele ruke kako izviru iz vode i drže hotel. Skulpturu je napravio talijanski umjetnik Lorenzo Quinn, ime joj je Support, a njezina poruka je da upozori na klimatske promjene koje utječu na Veneciju.



Nakon što smo vidjeli Ruke, odlučili smo se vratiti natrag i otići na sladoled, htjeli smo otići i na pizzu jer ipak smo u Italiji, ali bilo je toliko toplo da nam se baš nije ništa jelo (osim sladoleda). Najbitnije nam je bilo da imamo vode, koje možete dobiti na svakom kutu Venecije. Ukoliko nemate bocu sa sobom možete kupiti bocu vode od pola litre na štandovima, ili ako imate bocu možete je slobodno napuniti na jednoj od stotina fontana u Veneciji (voda u Veneciji je pitka i među najboljima je u Italiji). 






Nakon što smo satima hodali po Veneciji, sjeli smo i čekali da dođe vaporetto. Iz Venecije smo krenuli za Rijeku oko 21 h a stigli smo oko 00:30h.


Ukoliko imate vremena posjetite naš Instagram profil. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentari